Nou sau second hand? Cumpărat sau închiriat…

Caterpillar nou sau second hand piese

De ce este un business atat de rentabil distribuția și producția de piese de schimb se poate desluși dintr-un raport al celor de la Keysfin, companie care se ocupă cu studiul și prelucrarea informațiilor financiare și economice din mai toate afacerile românești. Astfel, datele publicate de firma amintită sunt preluate și comentate și în alte publicații online, cum ar fi de exemplu DailyBusiness.ro.

Concluzia și rațiunea proliferării business-ului cu piese de schimb sunt puse pe baza proliferării comerțului cu mașini și utilaje second-hand. Afirmațiile sunt în mare parte adevărate căci, așa cum spuneam și noi într-un articol anterior, pentru piața din România este mai probabilă achiziția unui utilaj second-hand în stare bună decât investiția într-unul nou. Explicația este logică și de bun simț, reluarea acesteia nu mai este oportună pentru materialul de față.

Reținem totuși ideea că afacerile cu piese de schimb s-au dezvoltat în România datorită caracterului specific al tranzacțiilor derulate în România. Conform unui studiu al celor de la Wall-Street.ro una din zece mașini secon-hand importate in România are daune majore. Iar 37% din totalul mașinilor importate au kilometrajul „dat peste cap”, și cel puțin 60% din mașini au suferit accidente, deși vânzătorii le vând ca „mașini fără incidente”.

Cât privește utilajele, excavatoare, buldozere, evoluția este aproximativ identică, iar comparația dintre nou și second-hand are aceleași caracteristici de creștere, respectiv la o mașină/utilaj nou cumpărate și înmatriculate vor fi 3.4 second hand.

Ca atare, într-o asemenea ascensiune a pieței de mașini și utilaje de second hand este perfect explicabilă proliferarrea service-urilor de cartier. Practic, nu există mașină second-hand sau utilaj de construcții care să nu necesite piese de schimb, ceea ce face ca piața să fie într-o dinamică puternică, mai ales în județele București-Ilfov, Iași, Suceava dar și Brașov, Prahova sau Timiș, unde se află și cele mai mari parcuri auto de mașini.

Prețul utilajelor cântărit și la Caterpillar

Utilaj Caterpillar second hand

ce poate face un vechi Caterpillar cu altele mai noi…

Prețurile utilajelor, cât costă ele și dacă e mai eficient să le cumpărați sau să le închiriați sunt probleme care se discută peste tot nu doar în Europa de Est. Dacă e mai convenabil să cumpărați și înlocuiți dvs. înșivă piesele de schimb sau să apelați la un distrbuitor/service specializat sunt probleme importante și în lumea bună și prosperă. Adică peste Ocean, dacă acceptăm ideea că productivitatea poate fi un element de clasificare în lume bună sau lumea a treia.

Pe blogul Caterpillar s-a dezvoltat în ultima vreme un subiect destul de interesant în legătură cu achiziția de excavatoare și încărcătoare frontale. Se pune (în mod justificcat) problema daca merită cumpărat un utilaj nou sau să-l închiriați, mai ales în activitățile care au de suportat un anotimp considerat practic mort din punct de vedere al activității, respectiv pe timpul iernii.

Să mai consemnăm că forumul celor de la Caterpillar pare a se fi relansat în ultima perioadă, ceea ce înseamnă că dealerii de utilaje precum și de piese de schimb au deja cu totul alte puncte de reper. Evident, dacă au bunăvoința de a se informa…

www.cere.ro      Director Web SEO Romania   www.cere.ro  Anunturi Gratuite  Catalog gratuit firme si produse Romania