Carbon 3D, piese auto și inimi de schimb!

tehnologie imprimare 3d pentru piese

Americanii de la Carbon dețin deja o afacere de miliarde de dolari, a cărei tangență (sau implicare mai bine zis) în businessul cu piese de schimb a devenit de o actualitate cât se poate de evidentă. Afacerea celor de la carbon3d.com a crescut exponențial într-un timp foarte scurt, iar dacă în 2012 nici măcar nu exista această companie, cu un an mai târziu ea atrăgea deja atenția marilor giganți din economia lumii.

Ce este 3D? Pe scurt și în termeni generali, un nou concept de „imprimare” (producere) de diverse piese cu ajutorul unor imprimante care folosesc cele trei axe ale spațiului. Atâta doar că nu este vorba de cerneală, ci de rășini într-o primă fază, urmând apoi procedee clasice de turnare după mulaje. Aplicația este atât de revoluționară încât și-a găsit rapid susținători și finanțatori atât în industria grea, cât și în cea medicală.

Tehnologia 3D este ceva aproape inimaginabil, ceva demn de „Star Trek”, undeva la limita între hardware, mecanică, software și cu aplicații de la prozaica aripă față dreapta pentru un automobil și până la redefinirea chirurgicală a unei inimi ca o veritabilă piesă de schimb.

Ford și Carbon, piese turnate în 3D

piese din materiale bioplastice la uzinele FordMarele Ford a fost prima mare companie care a pus ochii pe Carbon, un fel de start-up ce abia făcea ochii în urmă cu câțiva ani, după cum am spus. Parteneriatul dintre Ford și Carbon pentru producția de piese și componente a devenit un fel de jalon al noii revoluții tehnice pe lângă care, fără să știm, trecem poate nepăsători.

De ce este atât de importantă producția unor anumite părți componente în sistemul 3D? Răspunsul este dat într-un mod foarte plastic de editorialistul Jonathan Vanian în „The Fortune” care scrie despre aplicația celor de la Carbon 3D și simbioza cu Ford. El zice ceva de genul: „Când vă urcați la volanul unei mașini Ford și vă simțiți confortabil, că stați bine în scaun și că totul pare a fi creat special pentru Dvs., gândiți-vă că este vorba de o tehnologie revoluționară ce în urmă cu puțin timp nu exista!”

De aici și până la producția de componente personalizate, de piese de schimb cu caracter unicat sau chiar de mașini și utilaje menite a pleca pe Marte, de exemplu…

Și dacă vă închipuiți că asta e tot ce poate Ford… vă înșelați! Marea companie americană a mers mult mai departe și a pus bazele unei alte colaborări, din nou cu aspecte de futurism biologic dus la extrem: producția de piese de schimb din agave! Desigur că tot ce am scris acum vi se pare probabil de o stupizenie rar întâlnită. Dacă ați înțelege însă tehnologia de imprimare 3D ați avea o cu totul altă viziune. Agavele, aceste plante care se găsesc din belșug în sudul SUA, mai denumite și „Aloe americana” sau „planta săpun” de către mexicani, vor fi sursa de materie primă pentru realizarea de materiale bioplastice.

Ford va introduce tehnologia 3D și obținerea de bioplastic în producția de piese pentru mașini, după cum rezultă din ceea ce se poate citi în publicațiile de peste Ocean

Caterpillar și inima noastră de schimb

S-ar putea spune că tehnologia de imprimare 3D ar fi fost logic să interseze marile companii farmaceutice și medicale. Pe „Johnson and Johnson” chiar a impesionat-o, existând deja un proiect de finanțare-colaborare. Ce legătură ar putea fi însă între Caterpillar și Carbon 3D?

inima piesa de schimbMarele producător de utilaje miniere este și el interesat în obținerea de piese și accesorii care să poată fi produse mai ușor, mai ieftin și mai puternic adaptate clientului. Doar este o firmă care produce utilaje de construcții, este un lider de piață iar membrii staff-ului său sunt plini de marketing!…

Surpriza vine însă din faptul că în laboratoarele de cercetare ale celor de la Caterpillar se pun bazele producerii unei inimi de schimb. Da, este vorba de o inimă veritabilă, o inimă cu adevărat piesă de schimb, care este produsă după scanarea inimii originale a bolnavului și asupra modelului căruia se vor face rectificările necesare. Apoi intervine tehnologia de imprimare.

Ceea ce face Caterpillar cu realizarea și definirea inimii ca piesă de schimb originală (definiție paradoxală) este poate doar un act de caritate, căci practic contribuția concernului este (în cea mai mare parte) punerea la dispoziție, către echipele de cercetători medicali, a corpului ingineresc și a imensului potențial tehnologic. Caritatea face însă parte din stilul de viață al celor puternici, al celor puternici la modul autentic și nicdecum miliardari de carton.

Caterpillar a strălucit însă și în alte domenii ale cercetărilor medicale, compania de producție de utilaj minier având și un serios program de cercetare cu subiectul recunoașterii feței personelor obosite. Deși nu are nicio legătură cu producția de piese de schimb sau de utilaje, programul vine să ajute conducătorii de formații de lucru în supravegherea dozării eforutilor de către personal. Cum un operator face greșeli când este obosit se știe, dar cum îl depistezi pe cel care este obosit și urcă la volan este o altă temă de discuție, asupra cărui aspect se concentrează acum Caterpillar.

După cum se vede în exemplele de mai sus, trăim ani ai interconexiunii între toate domeniile științifice și cu implicații în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Doar că, marea majoritate, nici măcar nu observăm cum curge timpul și cum se face istoria…

www.cere.ro      Director Web SEO Romania   www.cere.ro  Anunturi Gratuite  Catalog gratuit firme si produse Romania